فهرست مطالب

تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی - پیاپی 15 (بهار 1392)

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 15 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • گیتی فرجی، علی محمد پشت دار صفحات 11-30
    شعر «عاشقی» در فرهنگ معنوی بسیاری از ملل آسیائی و اروپایی، از جمله ملل ترک و ارمنی یکی از عرصه های پر بار و غنی آفرینش هنری فولکوریک و ادبی است. شعر «عاشقی» به ویژه در ادبیات ملل ترک و ارمنی دارای اهمیت فراوانی است و قسمت نسبتا بزرگی از ادبیات شفاهی و مکتوب این ملت ها را به خود اختصاص می دهد.
    شعر عاشقی از اواخر قرن شانزدهم میلادی به طور جدی و چشم گیردر ادبیات ارمنی پا گرفت، درنیمه دوم قرن هفدهم در میان توده های مردم رواج گسترده ای یافت و در قرن هجدهم به اوج شکوفایی رسید. در این مقاله مابه بررسی شعر عاشقی و به ویژه «سایات نوا» برجسته ترین چهره شعر عاشقی در ادبیات ارمنی با عاشق های ارمنی اصفهان و تاثیرپذیری آنها ازخسرووشیرین فرهاد می پردازیم.
    کلیدواژگان: سایات نوا، شعر عاشقی، ادبیات ارمنی، انسان، طبیعت
  • هاشم محمدی صفحات 31-46
    ابومحمد بدیع بلخی از شاعران قرن چهارم هجری است که درنام وکنیه وزندگانی وآثار او بین تذکره نویسان اختلافات زیادی وجوددارد، ازآثار او مثنوی راحه الانسان است که برگرفته ا زپند نامه انوشیروان می باشد. موضوع شعری این پند نامه که سراسر حکمت وپند و اندرز است بیشتر جنبه علمی وساده دارد ویادآور پندهائی است که از بزرگان ایران باستان به جای مانده وخودشاعر هم روایت های گوناگونی را از زبان شخصیت های اساطیری، تاریخی بیان کرده است.
    دراین مقاله به معرفی این پند نامه و ویژگی های سبکی وادبی وهنری آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بدیع بلخی، پندنامه انوشیروان، ویژگی های سبکی، ادبی، هنری
  • کامران پاشایی فخری صفحات 47-58
    زن در طول تاریخ ایران عمدتا در کنار مرد و با عنوان همسر و مادر نقش ایفا کرده است و نداشتن شوهر نهایتا با بی فرزندی و عقیم بودن و بی ارج بودن زن در جامعه برابر بوده است؛ از این رو مداقه در ازدواج زنان و آموزه های تعلیمی مترتب بر آن امری ضروری محسوب می شود. اگرچه در برخی از دوره های تاریخی، خواست و اراده زن در انتخاب همسر محترم شمرده می شد اما اغلب ازدواج های مصلحتی بی اراده طرفین صورت می گرفت و زنان عموما به مثابه کالا یا وجه المصالحه از قومی به قومی و از حرمسرای پادشاهی به شبستان سلطانی دیگر انتقال می یافتند و اغلب زندگی شان در همان قفس های طلایی خاتمه می یافت. در این مقاله سعی شده است با بررسی دلایل ازدواج های سیاسی و انواع آن، نمونه هایی از چنین وصلت هایی در طول تاریخ ایران و نگرش های تعلیمی آن در ادبیات فارسی مورد مداقه قرار گیرد تا تبعات این چنین نگرشی برای جامعه انسانی بیش تر واکاوی شود.
    کلیدواژگان: ازدواج سیاسی، ادبیات تعلیمی، ایران پیش از اسلام، ادبیات فارسی
  • سید احمد حسینی کازرونی، محمدرضا کمالی بانیانی صفحات 59-74
    بی شک، شاعر انقلاب در هر یک از زمینه های شعری به نوشتن و آفریدن گرایشی ذاتی داشته است و دیدش نسبت به انسان، جهان، مذهب، طبیعت و... دگرگون گشته است. در شعر بیش از هر چیز، شاعر در پی حس کردن مفاهیم انتزاعی برای مخاطب است که در این روند از کارکردهای فراوانی بهره جسته است. مثلا کارکرد رنگ یا تعبیرات و اصطلاحات جدیدی که با تعاملات فرهنگی نو پدید وارد شعر شده اند. در این راستا استفاده از صور خیال با بن مایه های تعلیمی اخلاقی یکی از مهم ترین دست مایه های شعرای این دوره بوده است. در این مقاله ضمن اشاره به دگردیسی ساختاری صور خیال در شعر انقلاب اسلامی، به بررسی بن مایه های آن نیز پرداخته می شود. بن مایه های تعلیمی صور خیال در شعر انقلاب را عناصری همانند باورها و اعتقادات، عناصر انقلابی، عناصر خاص فرهنگ شهادت و... در بر گرفته است.
    کلیدواژگان: صور خیال، تشبیه، تشبیهات انقلابی، فرهنگ شهادت
  • مسعود سپه وندی، فاطمه تقی زاده صفحات 75-92
    فقر از دیدگاه «ابونصر سراج» چهارمین مقام از مقامات سلوک محسوب می شود و منظور از آن عدم التفات به ماسوی الله و مقر بودن به نیازمندی در برابر حق تعالی است. فقر دارای مراتبی است: بعضی از مراتب آن به قناعت و خلو دست و بعضی به زهد و طلب کسب ثواب اخروی و بعضی دیگر به مرتبه ی خلو قلب ازحب دنیا و فنا و اسقاط صفات باز می گردد. در مرتبه ی آخر که بالاترین مرتبه ی فقر محسوب می شود سالک تنها خود را مجرایی برای نفاذ امر خداوند می داندو به آنچه برایش مقدر کرده است راضی است با توجه به این تعریف فقیر می تواند از لحاظ مالی غنی هم باشد ولی چون بدان رغبتی ندارد فقیر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تصوف، عرفان، فقر، فنا
  • عبدالله رضایی صفحات 93-110
    از آن جائی که توجه عمده فردوسی به تمدن و فرهنگ ایرانی است، اثر ارجمند این حکیم فرزانه مشحون است از تعالیم حکیمانه و فرهنگ ساز. فردوسی بر اساس «اول ما خلق الله العقل» خردورزی و تعقل را درمانگاه هر درد بی درمانی می داند که بدون بهره گیری از آن هیچ کاری به سامان نمی رسد. آنچه در این مقاله مطمح نظر بوده بررسی و شناخت و ارائه دقیق و حساب شده خردورزی کارآمدی است که الگو و راه کار نیاکان موفق و سرافراز ما در این سرزمین بوده است. تبلوری از تعالیم خردورزانه این دانشی مرد فرهنگ پرور را در معرض عقل و هوش خواننده قرار می دهیم تا بتواند درر گران سنگ این تعالیم را آویزه گوش و هوش خود سازد و با به کارگیری آن در آبادانی و سرافرازی این مرز و بوم هر چه بیشتر و راه گشاتر همت بلند خود را مصروف دارد. وی به موازات تعالیم خردگرایانه که تجلی بخش کام یابی های درخشان نیاکانمان بوده از افتادن در مسیر نادانی که آن را بی راهه شیطان قلمداد می کند بر حذر می دارد.
    کلیدواژگان: ادب تعلیمی، مدنیت، فرهنگ، فرزانگی، عاقلانه
  • علی دهقان، فاطمه علیمحمدی صفحات 111-136
    عقیده به تجلی ربوبیت در مظهر بشری، یا مطالعه جمال معنی در آینه طلعت شاهدان، شیوه برخی از صوفیه در جمال پرستی بوده است. به عقیده این گروه، نظر کردن به نکورویان، به شرط آنکه از روی شهوت نباشد بلکه به قصد اعتبار باشد و ناظر از مشاهده شاهد، به غایب عنایت کند و جمال صانع را در صنع بیند، جایز است. سعدی نیز مانند عارفان منسوب به این مکتب، پرستش جمال صوری و عشق مجازی را راه وصول به جمال مطلق می دانست. مطالعه آثار سعدی و اشارات پژوهندگان نشان می دهد که عوامل و زمینه های متعددی سعدی را مشتاق جمال طلعت نیکورویان کرده است. او زیبارویان و حتی همه هستی را شاهد و مظهر جمال الهی می دانست. از این رو برای مشاهدان جمال، در صورت عنصری انسانی، شرایطی قایل شده و معتقد است که هر فرد کوردل و ظاهربین و بی بصری، نباید به جمال خوبان بنگرد، بلکه این نظربازی و عشق ورزی، باید عاری از اغراض نفسانی باشد. این جستار دیدگاه جمال پرستانه سعدی را در غزلیات وی بررسی می کند و کیفیت، شرایط و عوامل جمال پرستی را در آیینه شواهد اشعار سعدی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سعدی، غزلیات، جمال پرستی، نظر، معشوق، شاهد
  • سید محمد استوار نامقی، اسماعیل عبدی مکوند صفحات 137-154
    نگرشی کوتاه به متون تعلیمی بیان می کند که حکایت های عرفانی بایزید مانند فضای کارناوال پر از تصاویری است که بیانگر براندازی و محو مرزبندی هاست. از ویژگی های کارناوالی، برهم زدن ارزش ها و هنجارهای پذیرفته شده از سوی نهادهای برتری جو است. بدیهی است این هنجارشکنی، شامل نهادهای دینی، فرهنگی، اجتماعی می شود. نگارندگان برآنند تا با استفاده از این نظریه، چند حکایت بایزید را بررسی کنند و روش حکایت پردازی او را که برمبناهای کارناوالی و مبتنی بر میزان مرزبندی میان «خود» و«دیگری» است، بازخوانی نمایند. در این روش، میزان مرزبندی، به کم ترین حد می رسد. بایزید با استفاده از ظرافت های زبانی، تک صدایی حاصل از هنجارهای پذیرفته شده را ریشخند می کند و با تداخل صداها و استفاده از تمام توان واژه ها، هرگونه تک روی را به سخره می گیرد که نتیجه آن محو تمایز ایدئولوژی ها و آفرینش طنز عرفانی است.
    کلیدواژگان: بایزید، طنز عرفانی، کارناوال، ادبیات تعلیمی
|
  • Giti Faraji, A.M. Poshtdar Pages 11-30
    The erotic poem is very important in intellectual culture among Asiatic and European, especially the nation of Turkish and Armenian had progressed in this form of artistic in model of verbally and written literature. Last part of sixteen century the erotic poem had popular in Armenian’s literature and half part of seventeen century and age of eighteen was the peak and prosperity for that. In this article we had study the erotic poem, especially Sayatnova’s poem, who is a greatest and outstanding in Armenian literature and competitive with Nezami’s and shirin.
    Keywords: Sayatnova, Erotic poem, Armenian, Iran, Armenia
  • Hashem Mohamadi Pages 31-46
    Badee Balki and Anoushirvan,s pandname(reminder)Abou Mohammad Badee Balkhi is the poot of 4 th century. Ther are a lot of differences among biographers regarding his name and penname,one of his works is "Masnavi of Rahatol Ensan" deriver from Anoushirvan,s pandnameh.The poetical topic of this book that is full of mottos, maxims, and advice,has a simple and practical dimensi on and reminds us of the maxims remained from great people narratives based on the statements of my thologic and historical characters. In this paper this book and its stylish, literary and artistic features have been studied.
    Keywords: Badee Balkhi, Anoushiran, s pand nameh, stylish, literary. , artistic features
  • Kamran Pashayi Fakhri Pages 47-58
    Woman has played the role of wife and mother besides man in Iran society. In the past unmarried woman was equal to infertility and an infertile woman was considered valueless; so the study of the marriage of women and related issues seem necessary. Although in some historical periods, desires and will of woman in selection of her husband was honored but most of the marriages of convenience were done without considering desire of spouses and generally, woman left her family and she was transferred like a good and scapegoat from one tribe to other tribe and from one king harem to other king harem and most of her life was spent in the golden cages. This article tries to investigate samples of such marriages in Iran in pre-Islam period and in Persian literature in order to study the consequences of such attitude in the society by survey on the reasons for political marriages.
    Keywords: political marriage, Persian literature, pre, Islam Iran, victimized woman
  • Dr.S.A.Kazerooni, M.R.Kamalibaniani Pages 59-74
    No doubtthepoetto writea poem on each of the fields of human agents, and has an inherent tendency to create the world, religion, nature and... Has changed. In the poem more than anything else, a poet inabstract conceptsfor the audienceto feelthatthe processhas benefited a lot of functions. Functions such as color or new interpretations and expressions of cultural interactions that are emerging in to poetry. In this regard, the use of imagery with educational theme-the moral one of the most important poets of the period was wet. In this paper, the structural transformation imagery (in this analogy) in Poetry Islamic Revolution, as it will be discussed by examining motif. Educational theme elements such as beliefs and imagery in poetry, revolution, revolutionary elements, certain elements of the culture of martyrdom.
    Keywords: Allegory, Pantheism, Expression, Light, Educational, Letters, Numbers
  • Dr.Masood Sepahvandi Pages 75-92
    According to Aboonasr Seraj, who is the fourth mystic, poverty is just to pay attention to Allah and to confess the neediness to him. Poverty has som ranks. They are contentement, Piety, Spiritual reward, and Vacation of heart from ambition, and morality of attributes. the last and highest rank is that the mystic Sees himself as a way for the influence the order of Allah, and he Satisfies with what Allah Prescribes for him.Therefor, this explanation of poverty Shows he can be wealthy, but he doesn’t have relish for it, So he is poor.
    Keywords: Sufism, mysticism, Poverty, morality
  • Abdollah Rezaee Pages 93-110
    Ferdowsi mostly pays attention to Persian culture and civilization, so this wise sag's great masterpiece is full of the wise and cultural doctrines. According to the statement: '' Wisdom is the first thing that was created '', Ferdowsi calls wisdom the hospital of any in curable disease, which nothing will lead to success without it. In this essay, the main subject is to review, study and present precisely the efficient wisdom that have been the pattern and the main strategy of our successful and prosperous ancestors in this territory. We will present a crystallization of the wise do ctrines of this cultural scientist to the reader's wisdom and intellect, in order to cause him to be able to use and adopt the precious pearls of these doctrines, and by using it, the reader would use his upper efforts and endeavors for the prosperity and success of this region and country, much more and better and more guiding. Besides the wise doctrines that have been emanating our ancestor's bright success, he prohibits us from going to the ignorance road, which he calls it the Satan's astray.
    Keywords: teaching literature, civilization, culture, wisdom, wise
  • Ali Dehghan, Fatemeh Alimohammadi Pages 111-136
    Believe in Divine manifestation in human appearance or studying meaning beauty in mien mirror of beautiful youth has been the method of Aestheticism by some sufias. In their belief, looking at one beautiful knower is permissible provided that it wont be of passion, but by the objective of credit and observer pays attention to the absent one by looking the beautiful one and see ureator's face and beauty in creature. Saadi like other Gnostic men attributed to this school, know worshiping visual beauty and virtual love as the way to perfect beauty. Studying Saadi's works and researcher's suggestion indicate that several factors and fields have made Saadi be fond of beautiful people he knows beautiful people and even the whole existence, evidence of Devine beauty. Therefore, to beautiful he knows conditions in human element and believes that each short – sighted person should not look at the beautiful people's face, but this love should be far from sexual enmities. These research examiners Saadi's works and shows the quality, conditions and factors of Saadi's beauty worshiping description in the mirror of his poems evidence.
    Keywords: Saadi, Lyrics, Aestheticism, View, Loved one, beautiful being
  • Sayed Mohammad Ostovar Namaghi, Esmaeil Abdi Makvand Pages 137-154
    A quick review of mystic texts in Persian literature reveals that Bayazid's mystic narratives, jus like carnival movement, is full of images indicating deconstruction and mystic satire. One of the characteristic features of carnival is violating dominant norms set by power. It goes without saying that this mode of deconstruction includes ridiculing cultural, social and religious, and linguistic norms. The author aims at using carnival movement and Bachtin's theory as a theoretical framework to analyze Bayazid's mystic satires and reinterpret them in terms of 'I' and 'the other'. This approach minimizes the borderlines between 'I' and 'the other'. Using the unexpected, sense of humor, and contradiction, Bayazid makes fun of the dominant single voice. This attitude results in the deconstruction of ideologies and social classes and the creation of mystic satire.
    Keywords: Bayazid, Mystic satire, Carnival Atmosphere, teaching, literature